In 1941 werd Frans geboren in het witte stadje Thorn. Hij groeide op op een boerderij aan de Trippaardstraat. Zijn middelbare school opleiding volgde hij aan het gymnasium en daarna studeerde Frans verder aan de HBS om uiteindelijk als werktuigbouwkundige af te studeren aan de U.T.S. Daarnaast voltooide Frans een opleiding in de hogere bedrijfsleiding.

In 1970 trouwde hij met de uit Thorn afkomstige Marriette Peeters, ze kregen een zoon. In 1982 overleed Marriette na een kortstondige ziekte. Frans ging met zijn 4-jarig zoontje verder. Deze gebeurtenis drukte een stempel op zijn leven en zijn werk.

In zijn werk als werktuigbouwkundig engineer was hij betrokken bij vele technische constructies. Een dimensie die in zijn kunst nadrukkelijk te bespeuren is. Tegen het einde van zijn maatschappelijke carrière herinnerde hij zich een opmerking van een tekenleraar: “Jong doe mos nao de academie.“ (“Jongen, jij moet naar de academie.“)

Hij koos voor de kunst. Wellicht dreven een creatieve moeder en verschillende Thornse kunstenaars hem in deze richting. Hij volgde zijn opleiding aan de academie Genk, Arendonk en het Kunstcollege Weert in de vakrichtingen schilderen, tekenen, beeldhouwen, vrije grafiek en kunstgeschiedenis.

Momenteel is Frans woonachtig in het Limburgse plaatsje Beesel waar hij ook een atelier heeft.

Evaluatiefiches; Studiejaren 1999 - 2017

Academie Arendonk
Hogere graad

Atelier schilderkunst

Alle vakken:
"zeer goed"

Docent: Jef Gijsen

Academie Arendonk
Specialisatiegraad

Atelier schilderkunst

Docent:
"vernieuwend"
Jury:
"uitstekend"

Docent: Jef Gijsen

Academie Arendonk
Hogere graad

Kunstgeschiedenis

Geweldige lesuren bij een bijzondere docente. Zij schreef het studieboek Modernisme.

Docente: Anne Kegels

Academie Genk, Hogere & specialisatie graad

Atelier beeldhouwkunst

Alle vakken:
"zeer goed"
Vakkennis:
"voortreffelijk"

Docent:
Jos Debusscher
"De Beste"

Academie Genk
Hogere graad

Atelier "vrije grafiek"

"Mooi, gevarieerd werk"
"Mooie hoogdruk, verrassende steendruk, nog meer verrassende zeefdrukken, proficiat!"

Docent: Erwin

Academie Genk
Hogere graad

Atelier tekenkunst

"Zeer regelmatig, weet wat hij wilt, kent zijn zwakke en sterke punten, zeer goed Frans! Gefeliciteerd met de afgelopen studiejaren."

Docente: Bertho Pauly

Reinier Vaessen
Schilderen in Boisson

"In de buurt van Arles schilderen, in de buitenlucht met mooi zonlicht, in een oud kasteel met prima 'cuisine'. Leven als een God in Frankrijk, maar het is hard werken, elk jaar weer."

Yvonne en Reinier Merci!

Reinier Vaessen Atelier
2000 - 2016

Zestien jaren schilderles. 

"Reinier, geen docent maar een meester in zijn vak, fenomenaal wat hij kon doceren. Een topper aan wie ik veel dank ben verschuldigd. "

Academie Genk, afscheid van Jan van de Kerkhof

Na overleg "een in eigen gieterij te boetseren en gieten bronzen borstbeeld". Na selectie rondes, is het werk van Frans Geelen verkozen.  Het beeld aan de inmiddels oud-directeur aangeboden.