Frans: “Muziek is altijd belangrijk voor me geweest. Maar naar Opera luisteren is meer iets van de laatste jaren, het is toch wel iets rijpere muziek. Tot nu toe luisterde ik alleen thuis, maar afgelopen juli kreeg ik eindelijk de kans om een live concert bij te wonen in een romeinse Arena.

Met reisbureau Academisch Reizen vertrokken we met een groep van 14 man vanuit Schiphol naar Verona in Italië. We verbleven in Hotel Giberti, op loopafstand van de Arena. We beleefden twee adembenemende avonden tijdens het beroemde operafestival in het grote en legendarische Arena Theater van Verona.

Op de eerste avond werd tussen 21.00 en 3.00 uur de opera Turandot van componist Giacomo Pucini opgevoerd, waarin hij nieuwe wegen uitprobeerde en fantastische koortonelen schiep. De tweede avond stond in het teken van de opera Carmen, terecht een van de meest opgevoerde opera’s. Een aaneenschakeling van meeslepende melodieën, gekruid met zuiders temperament en Spaanse folklore. Het is bijna niet te omschrijven hoe het voelt om onder de sterrenhemel naar deze prachtige optredens te kijken. 

De bekende openingswoorden van het slavenkoor “va pensiero sull’ali dorate” (Vlieg, gedachte, op gouden vleugels), zouden zo’n indruk op Verdi gemaakt hebben dat hij besloot toch een nieuwe opera te componeren. Dat terwijl hij, na de dood van zijn vrouw en twee kinderen had besloten te stoppen. Het succes van Nabucco, waarin Verdi een eigen geluid liet horen, betekende zijn doorbraak.

Is er een heerlijkere manier om de zomermaanden in te zetten dan met een bezoek aan het beroemde operafestival in de legendarische Arena van Verona?”